Dzień 21.10.2019r. dla naszych Seniorek był bardzo owocny. W pierwszej części spotkania wysłuchały prelekcji na temat dobrej komunikacji, zaś druga część została poświęcona przygotowaniu przetworów na zimę.
Zajęłyśmy się konkretnie kiszeniem kapusty, bowiem od dziś wiadomo, iż kiszonki do nieocenione źródło witamin i mikroelementów, które wspomagają organizm w zimowym czasie.
Do pracy zabrałyśmy się z dużą werwą. Rozpoczęłyśmy od krojenia kapusty- tutaj bardzo istotna była cierpliwość, bo trzeba było uzyskać bardzo cienkie paseczki! Potem starłyśmy odrobinę marchwi – by nasza kiszonka uzyskała delikatny smak.
Następnie każda z pań w przygotowanym wcześniej słoju warstwami układała kapustę i marchew posypując przy tym odrobiną soli. Tak przygotowane słoiki pozostaną teraz otwarte przez około dziesięć dni, by proces fermentacji przebiegał prawidłowo. Pamiętamy też o codziennym „wzruszeniu” kapusty, by ją natlenić i tym samym wspomóc proces kiszenia.
Gotowy produkt na pewno wykorzystamy do surówek, a także bigosu na święta, do którego mamy już ususzone własnoręcznie zebrane grzyby.