W dniu 06.05.2019r. Seniorki z „Babiego Lata ” wzięły udział w warsztatach kulinarnych. Ich celem było propagowanie zdrowego odżywiania.
W ramach zajęć wysłuchaliśmy prelekcji dotyczącej piramidy zdrowego żywienia oraz roli aktywności fizycznej w życiu człowieka.
W części praktycznej wspólnie przygotowaliśmy chłodnik litewski – danie, które nam wszystkim kojarzy się z nastaniem cudownej pory roku, jaką jest wiosna.
Seniorki z dużym zaangażowaniem i zapałem zabrały się do pracy: kroiły, szatkowały, wyciskały: koperki, szczypiorki, rzodkiewki, ogórki i czosnek.
Po przygotowaniu powyższego przyszedł czas na uwieńczenie dzieła czyli połączenie rozdrobnionych składników z jogurtem, kefirem i ugotowanym wywarem z botwinką oraz ( co bardzo ważne! ) odpowiednie doprawienie solą, pieprzem i cukrem.
Efektem pracy zespołowej był wyśmienity chłodnik, który został podany tradycyjnie z ugotowanym jajkiem. Wszystkie z apetytem go skonsumowałyśmy.
Już czujemy w sobie moc działania witamin !